Hem  »  Sortiment  »  Vårlökar i kruka  »  Pärlhyacint

Pärlhyacint

Armenisk pärlhyacint (Muscari armeniacum) hör till familjen Hyacinthaceae. Släktet Muscari omfattar cirka 30 arter.

I Sverige är det framförallt tre arter som återfinns och som förekommer i mer eller mindre omfattning på t.ex. kulturpåverkad mark som tomter, i vägkanter, vid bebyggelse och på skräpmark och det är:

  1. M. botryoides (vanligast förekommande)
  2. M. armeniacum
  3. M. neglectum

Den vanligast förekommande pärlhyacinten är M. botryoides och den skiljer sig från de båda andra arterna genom sina klotrunda blommor med bakåtböjda kalkflikar.

Den har sitt ursprung i Medelhavsområdet, medan andra pärlhyacintarter härstammar från Asien och området kring Kaukasus. Den mörka pärlhyacinten, M. neglectum, blommar med svartblå eller mörkt violettblå blommor och förutom blomfärgen är den mycket lik arten M. armeniacum.

Alverbäcks odlar den armeniska pärlhyacinten

Vi odlar den armeniska pärlhyacinten, Muscari armeniacum, som kännetecknas av sina avlånga, matt klarblå blommor med utåtriktade kalkflikar.

Alverbäcks odlar varje vår runt 90.000 krukor med pärlhyacinter

Beskrivning

Den armeniska pärlhyacinten är en flerårig ört som kan bli ca två decimeter hög och som har en bladlös stjälk. Bladen som sitter samlade vid stjälkens bas är grågröna, smala och rännformiga. Pärlhyacinten ser ut som en minihyacint, där blommorna sitter som små pärlor i täta axlika klasar.

Blomningen för armenisk pärlhyacint infaller i maj, men våra odlade pärlhyacinter i kruka finns att köpa med knopp redan i februari. Alla pärlhyacintarter är inte blå, utan det finns också mörklila-purpurfärgade och vita pärlhyacinter även om de inte är lika vanligt förekommande som de blå.

Vårt Sortiment   Aktuellt i trädgården