Hem  »  Sortiment  »  Tulpaner

Tulpaner

Den mest populära snittblomman i Sverige har under en längre tid varit just tulpanen! Det var i slutet av 60-talet som livsmedelsbutikerna började sälja tulpaner i buntar. Det här blev startskottet för en tulpanförsäljning som gör att Sverige idag är det land som konsumerar flest tulpaner per invånare.

  •  
  •  

Det finns säkert många skäl till varför tulpaner har blivit så populära hos det svenska folket, t.ex. genom att tulpaner för många är ett sätt att möta våren och att man gärna köper sig en bukett mot veckoslutet för att dekorera sitt hem med och att tulpaner är lättillgängliga eftersom de finns lite överallt som i blomsteraffären, i mataffären, på torget och på bensinmacken.

Tulpanernas enorma färg- och sortrikedom lyser med sin mångfald och färgprakt upp det annars så mörka Norden under vintermånaderna. Det finns uppgifter på att svenskar köper ungefär en miljon tulpaner om dagen under perioden januari till påsk och under hela tulpansäsongen skulle detta resultera i 130 miljoner tulpaner. Ca 90 % av de tulpaner som svenskarna konsumerar är framodlade i Sverige. I detta sammanhang bör också nämnas att det finns runt 6.000 registrerade tulpansorter och 2.600 av dem är tillgängliga på världsmarknaden. Registreringen av nya tulpansorter sker via den Kungliga Lökodlar-organisationen i Holland. Många kända personer har fått ge namn åt nya tulpansorter, t.ex. finns det en röd och dubbel tulpan som heter Abba och en röd-vit vid namn Princess Victoria.

Tulpaner är vår stora specialitet. 23 miljoner tulpaner odlas i våra växthus varje år. Vi har ca 100 sorter i produktion under säsongen som varar från december-april och vi provar hela tiden nya sorter. Det gör att vi kan säga att vi har Sveriges bredaste sortiment och skötselråd av tulpaner.

Alla sorter finns inte hela tiden utan odlas under den period de kvalitetsmässigt blir bäst. Så t ex är den mörkrosa Christmas Marvel bäst i december- januari medan den orangefärgadePrincess Iréne blir bäst i slutet av tulpansäsongen. Sortiment och skötselrådet utvecklas hela tiden och vi provar ständigt nya sorter. Många av dem är vi ensamma på marknaden med.

Skötselråd Tulpaner  Aktuellt i trädgården