Hem  »  Sortiment  »  Julväxter  »  Amaryllis

Amaryllis

En verklig komet har amaryllis, Hippeastrum x hortorum, blivit de senaste åren.

Amaryllis kallades förr riddarstjärna på svenska. Namnet kom av en översättning av Hippeastrum där bladen, hippeos, liknades vid en riddare som red på stjälken och àstron, stjärna, syftar på blommornas stjärnlika utseende.

65 släkten och runt 700 arter

Familjen Amaryllisväxter (Amaryllidaceae) består av 65 släkten och runt 700 arter. De tre släkten som återfinns i Sverige i vilt tillstånd är narcisser (Narcissus), snödroppar (Galanthus) och snöklockor (Leucojum). De har förts in och naturaliserats i parker och på kulturmark. Förutom Hippeastrum, som vi framförallt odlar som krukväxt i Sverige finns ett annat släkte, Amaryllis, som kan användas som trädgårdsväxt hos oss men som inte är vinterhärdig. Det äkta släktet Amaryllis har bara en art, kapamaryllis (A. Belladonna) som har sitt ursprung i Sydafrika till skillnad från Hippeastrum som härstammar från tropiska Sydamerika. Jämfört med Hippeastrum blommar kapamaryllis med fler och mindre blommor på en lång stängel. Varför Hippeastrum kallas för amaryllis världen över är inte känt men det råder en viss förvirring!

Beskrivning

De amaryllislökar som Alverbäcks planterar under hösten kommer från Sydamerika, Holland och Sydafrika. Det är lökens storlek som avgör hur många stänglar som amaryllisen kommer att få (1-3 stycken med en höjd på 50-70 cm) samt hur många blommor som den kommer att blomma med, vanligen 2-5 stycken per stängel. Från det att vi planterar amaryllislöken i krukor till att det har kommit upp stänglar med knopp tar det ca 3 till 5 veckor och eftersom amaryllisen är en tropisk växt bör drivningen ske vid temperaturer över 20° C. En högre drivningstemperatur resulterar i att amaryllisstjälkarna utvecklas snabbare. Att amaryllislökarna blommar under vintern hos oss kommer sig av lökens härkomst, för då är det sommar i deras hemtrakter. Vi odlar flera olika sorter i vitt, rosa och rött, tvåfärgade och strimmiga amaryllis.

Varje höst odlar Alverbäcks runt 300.000 amaryllis

Delar ur vårat sortiment

(klicka på bilderna för att se större version)

Skötselråd Amaryllis   Vårt Sortiment