Hem  »  Om Alverbäcks  »  Aktuellt i trädgården  »  Oktober

Det här händer i trädgården under oktober

Precis som i september så dominerar arbetet i oktober månad av lökplantering. Det är bara de olika sorterna blomsterlök som varierar under planteringssäsongen. Vi har t. ex. planterat färdigt alla hyacinter och kungsängsliljor som vi ska odla den här säsongen och i stället har vi satt igång med att plantera narcisser. Självklart fortsätter tulpanplanteringen av både standard- och specialsorter och vi har också kommit igång med plantering av amaryllislökar.

Amaryllisplantering sker vid separata planteringsbord där ett stativ (monterat vid bordet) med sin ”hävarm” (se bild nedan) underlättar arbetet med att packa jorden runt amaryllislöken. Tidigare gjordes detta jobb enbart med ett järn (se bild) som man av egen kraft fick stöta så hårt man kunde för att packa jorden ordentligt runt löken. Någon gång i oktober börjar också försäljningen av amaryllis. I skrivande stund planteras även pärlhyacinter, men det jobbet kommer bara att pågå en liten bit in i oktober och avlöses sedan av tête à tête plantering.

Sjuka tulpanlökar sorteras bort

Förra månaden (september) handlade mycket om lökhantering och vi vill knyta an till det ämnet igen. Ibland får vi hem partier med tulpanlökar som är sjuka, dvs. de har blivit angripna av en svamp som kallas Fusarium. Det vi gör då är att vi går igenom partier med sjuka tulpanlökar och sorterar bort dem som är angripna/dåliga och destruerar dem.

Den främsta anledningen till att vi sorterar bort sjuka lökar är att en Fusarium infekterad lök aldrig ska planteras. För att en sjuk lök lätt kan smitta de andra lökarna som är planterade i samma låda på så vis kan vi minska svinnet i odlingen.

Stora mängder tulpanlökar planteras under drygt tre månader på Alverbäcks.

Plantering av narcisser.

Narcisser täcks med sand, hålskivan förhindrar att för mycket sand tränger ned mellan krukorna.

Travning av narcisser på pall.

 

Amaryllisplantering.


Amaryllis på tillväxt.

Vi sorterar bort tulpanlökar med Fusarium.

Fusarium syns som vita intorkade lökar.