Hem  »  Om Alverbäcks  »  Aktuellt i trädgården  »  Januari

Det här händer i trädgården under januari

Nu när julrushen har lagt sig är det dags för den härliga tulpansäsongen att sätta igång på riktigt! Visserligen har Alverbäcks haft tulpaner till försäljning under december månad, men det är först i januari som handeln med tulpaner kommer igång på allvar.

Vad händer då med tulpanlökarna efter det att de planterats och ställts in i en kyl? När tulpanlökarna har tillbringat ca 16-20 veckor i kyllagret, har de hunnit rota sig och samtidigt fått en tillräckligt lång vintervila och det är dags att plocka ut dem från kylarna och in i växthusen.

Tulpanlökarna sätts för drivning i värme
Väl inne i växthusen sätts låda för låda med tulpanlökar ut på växthusborden för drivning i värme. Direkt efter att lådorna har ställts ut på bord så vattnas tulpanlökarna. Under hela drivningstiden är det viktigt att tulpanerna har tillräckligt med vatten i lökmullen för att de ska växa ordentligt. En odlingstemperatur på16-17 °C är lämplig för tulpandrivning och samtidigt får inte luftfuktigheten gå över 70-75 %.

Viktigt att skörda tulpanen vid rätt tidpunkt
Det tar cirka tre till fyra veckor i drivningstid (längre tid i början av säsongen) innan tulpanlökarna har utvecklats till en skördeklar tulpan. Varje sort är unik och det är viktigt att tulpanerna, som alltid skördas för hand, plockas vid rätt tidpunkt. Om en tulpan skördas för tidigt finns det risk för att färgen på blomman inte kommer fram ordentligt utan det blir en blek blomma, så det gäller att vi plockar tulpanerna i rätt stadium för att kunden ska få en tulpan som utvecklar optimal färg. Tulpanerna läggs i plastbackar som ställs på pall och körs in i kylen som håller en temperatur på +2 °C, i väntan på att få komma till packnings-avdelningen.

Förvaras i kyla i väntan på transport till kund
I packen finns det några servare som förser personerna som packar med tulpaner från kylen. Tulpanerna buntas ihop till buketter som slås in i plastark och försluts med en tulpanetikett. Tulpanbuntarna läggs i pappkartonger eller sätts i vattenbackar som för hållbarhetens skull förvaras i en leveranskyl som håller temperaturen +2 °C, i väntan på transport ut till kund.

Tulpanens dag
I det stora hela är det såhär som arbetet kommer att se ut hos oss på Alverbäcks de närmaste tre till fyra månaderna, dvs fram till påsk. Men vad händer mer på tulpanområdet? Jo, den 15 januari är det Tulpanens Dag. Bakom tulpanens dag står Blomsterlöksgruppen tillsammans med Blomsterfrämjandet. Tulpanen kommer i samband med denna dag (och en tid framöver) att uppmärksammas lite speciellt genom annonsering på bussar och ljustavlor. Så njut av den stundande tulpansäsongen och frossa i tulpaner!


Pallar med tulpanlådor körs från kylen in i växthusen och här ställs lådorna ut på borden.

De grönare och längre tulpanbladen har stått för drivning under en längre tid än de gulgröna spirorna.

Tulpanerna har nått det stadium då det är dags att plocka dem.

Tulpanerna plockas i buntar och läggs i plastpackar som körs in i kylen.

Servaren i packen förser personerna som packar med rätt sorts tulpaner till respektive order.

Packning. Tulpanerna plockas ihop till en bunt som slås in i ett plastark som försluts med etikett.

En vanlig bukett med standardtulpaner kan se ut såhär.

Tulpanerna packas i pappkartonger eller i plastbackar som ställs in i leveranskylen i väntan på leverans till kund.