Hem  »  Om Alverbäcks  »  Aktuellt i trädgården  »  April

Det här händer i trädgården under april

Nu har vi kommit in i april månad och då går tulpansäsongen mot sitt slut. Här på Alverbäcks brukar vi ha tulpaner kvar till påsk och ibland även några veckor efter påsk (om påsken infaller tidigt), men sen är det över för tulpanerna för den här säsongen.

Innan vårsäsongen med alla plantorna tar vid fullt ut har vi några andra viktiga produkter att packa och leverera ut till våra kunder och det är påskliljor och minipåskliljor (Téte á téte). Från mitten av mars till början av april packas det påskliljor varje dag här i anläggningen, förutom de år som påsken infaller tidigt, för då är alla påskliljor färdigpackade redan i mars månad.

Bra omodlingsvärde
Dessa CC-vagnar med påskliljor ställs sedan i kylar i väntan på leverans ut till kund. Många av de lökväxter som vi odlar i krukor som t.ex. påskliljor och tête à tête har ett fantastiskt bra omodlingsvärde. Genom att plantera ut lökarna i rabatter så kommer de att blomma igen år efter år. Påskliljesäsongen är dock ganska kort, men mycket intensiv och när växthusen töms på påskliljor, blir det välbehövlig plats åt bl.a. pelargoner som har fått stå tätt i andra växthus under tiden.

I april fylls växthusen!
April är verkligen en vårmånad som förhoppningsvis kommer med värme och sol och då lockas alltfler människor ut i sina trädgårdar för att ”påta” i myllan. Här på Alverbäcks fylls växthusen av diverse plantor som pelargoner, hängpelargoner, million bells m.m. som sedan ska ut till kunderna och deras trädgårdar, balkonger eller uterum. Vi odlar även stora amplar med hängpelargoner, million bells, surfinia, femtunga m.fl. samt mixade amplar som t.ex. kan innehålla verbena, lobelia och sanvitalia.

Plantor toppas
April är precis som mars en planteringsmånad då många olika slags växter ska planteras och när plantorna har etablerat sig är det dags för toppning så att plantorna grenar ut sig och blir fylliga i växtsättet. Ibland behövs flera toppningar för att plantorna ska få det utseende som man vill få fram. När plantorna har etablerat sig och börjat växa ordentligt krävs det att man glesar isär krukorna som hittills har fått stå kruktätt i plastlådor på odlingsborden. Vid glesning ställs krukorna med ett visst mellanrum mellan varandra med hjälp av en ”glesnings-pinne” där man har märkt ut var varje kruka ska stå. Sist men inte minst är vattningen viktig och ibland måste även gödning tillsättas för att tillgodose växternas behov av näring. Sedan får växterna stå och växa till sig tills de når det stadium då de är lämpliga att packa och levereras till kund.


Påskliljor planteras på hösten (september till oktober) och därefter ställs de in i våra kylutrymmen. I kylen utvecklar lökarna rötter och så småningom skjuter de upp spiror. Såhär kan krukor med påskliljor se ut när de ställs ut på bord i växthusen för odling i värme.

När påskliljorna har nått det här stadiet är det dags för att packa dem.

Många av de lökväxter som odlar i kruka har ett

fantastiskt bra omodlingsvärde. Det gäller bl. a. påskliljor och…


…minipåskliljor.

I april planteras många olika slags växter som t.ex. million bells och…

…stora amplar med surfinia.

När plantorna har etablerat sig är det dags för toppning så att plantorna grenar ut sig och blir fylliga.

Vid planteringstillfället står plantorna kruktätt, men efter 3-4 veckor glesas plantorna isär med jämna mellanrum för att varje planta ska få mer plats att växa på.