Hem  »  Om Alverbäcks  »  Aktuellt i trädgården  »  Februari

Det här händer i trädgården under februari

Nu är tulpansäsongen igång på allvar och växthusen är till bredden fyllda med tulpanlökar som står på drivning. Under februari månad infaller Alla hjärtans dag, vilket brukar vara en bra försäljningstid för hela handelskedjan och så även för oss som tulpanleverantörer.

En av anledningarna till att hela anläggningen är fylld med löklådor är just för att vi laddar upp med tulpaner, framförallt röda sorter till Valentin.

Tulpanplockning och tulpanpackning
Det dagliga arbetet för personalen består av plockning och packning av tulpaner, tömning av tulpanlådor som är färdigplockade, utställning av nya löklådor för drivning och vattning av tulpaner och andra vårlökar. När det gäller plockning av tulpaner finns det flera tekniker som man kan använda sig av. Den vanligaste metoden är just plockning, då varje tulpanstjälk plockas/bryts av vid löken (det är viktigt att plocka så långt ned vid löken som möjligt för att få ut hela tulpanens längd). Vid skörd av vissa tulpansorter som har en jämn utveckling och där blommorna har nått samma stadium som t.ex. hos Abba och Monte Carlo lämpar det sig bra att skära av tulpanerna med en vass kniv precis ovanför löken. Detta är ett mycket effektivt skördesätt eftersom många tulpaner skärs av på samma gång och risken för skador i tulpanbeståndet minskar när man kan skörda hela tulpanlådor åt gången och inte behöver gå in med handen ett flertal gånger för att varje gång plocka ut de tulpaner som är klara. Om tulpanstjälkarna är lätta att bryta av som t.ex. hos sorten Wonderful används knäckmetoden, men här krävs en hel del träning och teknik och det är viktigt att knäcken av tulpanerna sker så nära löken som möjligt. Det fjärde sättet att skörda tulpaner på är genom att ha en liten fickkniv i handen och skära av en tulpan i taget. Den här metoden används om tulpanerna är väldigt sega att plocka och näst intill omöjliga att bryta av med fingrarna.

Tulpansorterna standard, exklusiv och lyx
Parallellt med tulpanplockningen ute i växthusen sker ett intensivt arbete i packnings-avdelningen med att göra i ordning snygga buntar med tulpaner till våra kunder. Vi har ett tulpansortiment på över 100 sorter (alla sorter finns inte under hela tulpansäsongen, utan sorter kommer och går). Buntar med tulpaner ur vårt standardsortiment slås in i plastark eller pappersark och arket försluts med en etikett som ger goda råd om hur tulpanerna ska skötas för att hålla sig så länge som möjligt. Vi har också anpassat en del av våra plastark till våra kunder genom att plastarken bär kundernas namn/logotype och likaså har vissa etiketter anpassats efter kundernas önskemål.

Början på vårlökssäsongen
I ett av växthusen får tulpanerna dela rum med andra vårlökar som står på drivning under belysning (i detta växthus är det bara vårlökarna som får belysning). De vårlökar som står på drivning är vårliljor, tête à tête (minipåskliljor), pärlhyacinter och kungsängsliljor. Vi har redan packat de första tête à tête- och pärlhyacintkrukorna, så nu har även vårlöks-säsongen börjat och väntas fortsätta ända fram till påsk med påskliljor.

 


Tulpandrivningen pågår för fullt i hela anläggningen och såhär ser det ut innan tulpanknopparna har kommit fram.

Vissa tulpansorter som t.ex. Abba och Monte Carlo är lämpliga att skära av med en vass kniv precis ovanför löken, så att hela tulpanens längd utnyttjas.
10-pack tulpanerDet här är en vanlig 10-pack bunt med standard tulpaner, där plastarket försluts med en etikett som ger bra information om hur tulpanerna ska skötas när de når kunden.
Bukett med 25 st tulpaner.

En kartong tulpanbuketter med blåbärsris färdig för leverans.

I ett av växthusen har drivningen av vårlökar kommit igång och här ser ni kungsängsliljan har börjat skjuta upp spiror från knölarna.

Pärlhyacinterna blommar.
Nypackade påskliljor.