Hem  »  Om Alverbäcks  »  Aktuellt i trädgården  »  Mars

Det här händer i trädgården under mars

Vi fortsätter att plocka och packa tulpaner under hela mars månad. I och med att dagarna blir längre och ljusare påverkas också odlingstiden för tulpaner genom att det tar kortare tid för tulpanspirorna att utvecklas till en färdig tulpan jämfört med tidigare på säsongen.

Under mars kan odlingstiden ligga på ca 3 veckor jämfört med 4-5 veckor som kan vara fallet i början av tulpansäsongen i december. Naturligtvis är odlingstiden mycket sortberoende och det finns en del tulpansorter som har en relativt kort odlingstid redan i januari månad.

Vad händer på tulpanområdet framöver?

En bit in i mars, närmare bestämt den 8:e mars, är det Internationella Kvinnodagen. Den här dagen uppmärksammas på flera håll i många olika länder och det är en riktigt stor blomsterdag där det för blomsterhandeln finns möjlighet att skapa bra försäljningstillfällen.

Mars månad är stor planteringstid
Visst är tulpaner ett tecken på att våren är på väg, men det finns också andra vårtecken i ett trädgårdsföretag, som t.ex. när små pluggplantor av pelargoner och million bells m.fl. kommer hem och det är dags för plantering. Mars månad är en stor planteringstid då många olika kulturer ska ned i jorden i såväl små krukor som i stora amplar. Efter att plantorna har etablerat sig är det dags för toppning, så att sidoskottsbildningen stimuleras och plantorna får ett kompaktare utseende. Kontinuerligt under odlingstiden krävs vattning och ibland tillförsel av näring.

Mycket ägnas åt påskliljepackning
Mars månad kommer också ägnas åt mycket påskliljepackning och intensiteten ökar ju närmare påsk vi kommer. Parallellt med packningen av vår- eller påskliljor fortsätter packningen av andra kruklökar som tête à tête, pärlhyacint och kunsängslilja. Påskliljor, tête à tête, kungsängsliljor och pärlhyacinter är alla frosttåliga lökväxter men av dessa är det bara påskliljor och tête à tête som får stå ifred för rådjuren. Lökväxterna kan placeras såväl inne som ute, men bör stå svalt för att få en längre blomningsperiod. Sparsam vattning rekommenderas.


Tulpanplockning.

Tulpanpackning.

Närbild på en nyplanterad pluggplanta av pelargon zonale.

Närbild på kungsängsliljans schackrutiga blomma.

Märkning av pärlhyacint med en dekorativ etikett som visar blommande pärlhyacinter.

Här syns gula vårliljor som packats i plastbrätten och ställts på CC-vagn.